„Можете ли да печелите пари от нас“: хората с увреждания изискват по-достъпно пътуване и туризъм

blog-2-2

Хората с увреждания се борят да удовлетворят своите нужди за достъпност – затова самостоятелното организирането на екскурзия носи значителни трудности.

Сара Клифтън-Блае, е късметлийка имайки по-голям брат ръгбист, с който пътува.

Клифтън-Блае, живее в Сидни, е по-активна от повечето 17-годишни момичета. Тя е част от младежкия атлетически отбор и се надява да стане част от националния отбор. Тя е пътувала из Австралия и света със семейството си за почивки и за атлетически събори.

Клифтън-Блае има церебрална парализа и използва инвалидна количка почти постоянно. Тя може да изпълнява невероятни маневри с количката си, но с помощта на ортези за глезена и лактите, може да направи няколко крачки – малка мобилност, но представлява огромна разлика и помощ, когато семейството пътува. Но прекалено многото стълбища винаги представляват проблем.

„Най-лошото място, на което съм била, беше метрото в Ню Йорк“, казва Клифтън-Блае. “Там няма много асансьори. Имаше метални стълби и платформа и след това още две стълби. Беше толкова лошо.“

Майката на Клифтън-Блае, Мередит Джордан, казва: „Имахме голям късмет, че синът ми, който е тинейджър, можеше да вземе Сара на рамо и да я носи“. „Би било доста трудно, ако го правехме сами.“

Един на всеки шест души в Австралия има увреждане – около 4,4 милиона души – включително половината от хората на възраст над 65 години. Много от тези хора – поне 44% от тях – пътуват за удоволствие. Но хората с увреждания често се сблъскват с трудности да се удовлетворят техните нужди за достъп, а опитите да организират екскурзия идва със значителни допълнителни проблеми, включително голяма инвестиция от време и енергия за допълнително проучване и планиране, а често и допълнителни разходи.

Информацията за достъпен туризъм в цяла Австралия е фрагментарна. Най-новото всеобхватно изследване, проведено през 2018 г. от Австралийската търговско-инвестиционна комисия, се фокусира главно върху Виктория и Куинсланд. То оцени, че местните пътешественици с нужди от достъп са около 3,4 милиона души. И не само хората с увреждания, но и техните семейства, приятели и асистенти търсят достъпно настаняване, преживявания и услуги. Като пазар, той може да струва до 8 милиарда долара.

Изследванията на комисията показват също, че австралийските туристически доставчици могат да направят много повече. Проучванията показват, че 23% от хората с увреждания, които не пътуват, смятат пътуването за „толкова стресиращо, че не си струва”, а 22% го намират „прекалено трудно“.

„Липсва полезна и точна информация в общественото пространство, която позволява на хората с увреждания да планират пътуването си“, казва Дейл Рийдън, основател на консултантската фирма за достъпен туризъм „Travel For All“.

Рийдън е сляп и обикновено пътува с куче-водач. Той се е насочил в помощ на други компании да идентифицират и подобрят техните достъпни функции и услуги.

„Много сайтове за настаняване искат се отбележат, че са ‘пълноценно достъпни’, но това е безсмислен израз“, казва Рийдън. „Имот, подходящ за сляп човек, може да бъде неподходящ за човек в инвалидна количка. Всичко не се свежда само до рампи или кучета-водачи.”

Обслужването на клиенти, които са аутистични, например, може да изисква персонал с подходяща подготовка, гъвкав подход и правомощия за промяна на правилата или вземане на решения на място.

„Трудим се да убедим много бизнеси, че нашите пари са също толкова добри като на всеки друг“, казва Рийдън. „Бизнесите често виждат достъпността почти като благотворителна дейност. Докато ние казваме, че можете да изкарате толкова пари от нас, колкото и от всички останали. И ние сме много лоялни клиенти.“

Предизвикателствата с настаняването могат да бъдат сложни. Някои места се представят като „пълноценно достъпни“, когато на само части от тях има достъп. Други места изобщо не комуникират своите възможности за достъп – общо явление в Airbnb, където домакините могат да изброят функции като ръкохватки за захващане, вход без стъпала и бани без стъпала, но малко хора избират да го направят. Хора с увреждания също са съобщавали, че им е отказвано настаняване, дори когато техните нужди могат да бъдат задоволени с няколко прости и евтини компромиси.

Полетите също могат да бъдат особено стресиращи. Хората, използващи инвалидни колички, често трябва да се преместват в малки столове на самолета, а достъпът до тоалетните помещения може да бъде ограничен или неудобен. Някои авиокомпании предлагат помощ при посрещането и изпращането на пътниците с увреждания, но това не винаги е достатъчно, за да се осигури гладко и безопасно пътуване.

Понякога проблемите са свързани с липсата на осведоменост и обучение на персонала в туристическата индустрия. Разбирането на специфичните нужди и предпочитания на хората с увреждания, както и предоставянето на адаптирани услуги и подкрепа, може да изисква допълнителна подготовка и обучение.

Въпреки тези предизвикателства, все повече организации и хора се ангажират да подобрят достъпността и услугите за хората с увреждания. Това включва разработване на подходяща инфраструктура, предоставяне на обучение на персонала, предоставяне на ясна информация за достъпността и наличните услуги, както и подпомагане на туристическите доставчици да разберат и отговорят на нуждите на хората с увреждания.

Има и някои организации и ресурси, които могат да помогнат на хората с увреждания да намерят и планират достъпни пътувания. Например, „Travel For All“ предлага консултации и информация за достъпен туризъм в Австралия и по света. „Sagetraveling“ е друга популярна организация, която предоставя информация и съвети за пътуванията на хора с увреждания.

В заключение, хората с увреждания могат да се насладят на пътуването и туризма, но се нуждаят от по-достъпни услуги и информация. Все повече организации и хора се ангажират да подобрят достъпността и да улеснят пътуванията за хората с увреждания, като разработват подходяща инфраструктура, предоставят обучение на персонала и предоставят ясна информация за достъпността и наличните услуги.

 

Статията е превод от The Guardian

https://www.theguardian.com/australia-news/2021/dec/27/you-can-make-money-out-of-us-the-disabled-people-demanding-more-accessible-travel-and-tourism?fbclid=IwAR0hhkoJtYk_m7zvePeWCYID1XvcPKZ7vgMv_OMgiTTrjCDE3IeYKsZnqK4  

Categories: новини